INKOPEN & AANBESTEDEN

IK DEEL GRAAG MIJN PERSPECTIEF OP TWEE CRUCIALE PROCESSEN IN DE ZAKELIJKE EN OVERHEIDSSECTOR: INKOPEN EN EUROPEES AANBESTEDEN. Of je nu een collega in de sector bent of gewoon nieuwsgierig, deze kennis is onmisbaar in onze wereld! DUS, LATEN WE SAMEN IN DEZE INTERESSANTE MATERIE DUIKEN.

Wat begrijp ik onder inkopen?

In mijn ervaring is inkopen het proces waarbij organisaties, zoals de mijne, leveringen, diensten of werken verkrijgen van externe leveranciers. Dit is een veelomvattend proces dat reikt van het selecteren van leveranciers tot het onderhandelen over contracten.

Hoe zie ik aanbesteden?

Aanbesteden zie ik als een specifieke, nauwkeurige methode van inkopen. Het is een proces waarbij ik samen met het project de meest geschikte leverancier zoek, waarbij ik een balans probeer te vinden tussen prijs, kwaliteit en prestatie. Dit is vooral belangrijk voor het waarborgen van eerlijkheid en transparantie, met name in de publieke sector.

De Drie Fasen van het Inkoopproces:

Europees aanbesteden: een bijzondere vorm

Europees aanbesteden is een bijzondere vorm van aanbesteden volgens de regels van de Europese Unie. Deze regels zijn er om een eerlijk speelveld te creëren voor alle bedrijven binnen de EU. Ze zijn vooral relevant voor overheden en nutssectoren. In mijn werk houd ik rekening met de Aanbestedingswet 2012.

De Vier Kernprincipes van Europees Aanbesteden:

  • Non-discriminatie: Iedereen heeft gelijke kansen, ongeacht nationaliteit.
  • Gelijke Behandeling: Objectiviteit staat voorop.
  • Transparantie: Alle processen moeten open en duidelijk zijn.
  • Proportionaliteit: De eisen moeten in verhouding staan tot het doel van de aanbesteding.

Speciale regels voor kleinere inkopen

Voor inkopen onder de EU-drempelbedragen zijn er ook specifieke regels, zoals het toepassen van het Aanbestedingsreglement Werken 2016 in Nederland.

contact

Wil je meer weten over inkopen en aanbesteden. Misschien is een training dan iets voor jou. Kijk dan eens op de pagina training